Start

 Introductie

Inhoudsopgave

Ras standaard

Artikelen

 

 Allergie

 

1. Wat is een allergie en hoe ontstaat ze?

Over de echte oorzaak van een allergie is nog niet alles opgehelderd.

Wel is het zo dat allergie een overgevoeligheidsreactie is van het organisme en zijn afweersysteem.

Bij bepaalde prikkels van lichaamsvreemde stoffen, de zogenaamde allergenen, kan het lichaam onmogelijk "normaal" reageren. Een allergeen is dus een stof waarop het lichaam, het afweersysteem, overgevoelig, versterkt of slecht reageert.

Nadat de hond is blootgesteld aan een allergene stof kan allergische dermatitis (huidontsteking) optreden.

Een allergie kan aangeboren zijn, maar kan ook later verworven zijn. De oorzaak kan dus een erfelijke aanleg zijn en of een storing in het afweersysteem

Er zijn verschillende soorten allergieŽn: inhaleringsallergie, voedselallergie, contactallergieÖ

 

Het overduidelijke symptoom bij allergieŽn is jeuk en huidontsteking.

Maar verder kunnen ook nog volgende verschijnselen optreden rhinitis (loopneus), conjunctivitis (oogontsteking), zwelling van mond- neus- en keelslijmvlies.

De jeuk komt vooral tot uiting aan de kop (oren: bijv. wrijven, schuren langs de vloer, poten, oksels en liezen (likken en bijten)

Honden kunnen zich likken en bijten, knagen en krabben tot ze zichzelf verminken. Met als gevolg: rode, rauwe kale plekken met vochtige ontstekingen.

Maar omdat de symptomen van allergie gelijklopend zijn aan de symptomen van verschillende andere huidaandoeningen, is onontbeerlijk dat de dierenarts de diagnose van allergie zal vaststellen.

2. De diagnose.

Wanneer uw hond, voortdurend met zijn hoofd schudt, zich aan de poten bijt, zich krabt en onrustig is, kortom jeuk heeft: kijk dan eerst en vooral zelf de huid na op eventuele boosdoeners.

Zijn er teken aanwezig, is er roos te zien, rode huid, huidzwellingen enz. dan kan je in eerste instantie ervoor zorgen dat bijv.de teek verwijderd wordt. Ontdek je vlooien: ontvlooingsmiddel gebruiken. Ook de slaapplaats en het ganse huis behandelen.

Ontwormen is ook geen overbodige luxe eenmaal per jaar in normale omstandigheden. Is de huid in goede conditie (schilferige huid kan duiden op een stofwisselingsprobleem) Wanneer je zelf de nodige stappen hebt ondernomen en de jeuk blijft aanhouden: raadpleeg een dierenarts.

De DA zal aan de hand van de ziektegeschiedenis van de hond achter de boosdoener komen. Samen met het baasje, zal hij door het stellen van typische vragen zoeken waarvoor de hond (over)gevoelig zou kunnen zijn.

Dit kan een echt detectivewerkje zijn. Daarnaast zal de DA bij vermoeden van een allergie een huidtest doen.

Twee weken voor de test gedaan wordt, moet de hond stoppen met alle medicamenten die hij eventueel krijgt.

Indien de hond pas een injectie heeft gehad tegen de jeuk kan pas na enkele weken de huidtest gedaan worden. Door de gegevens van het lichamelijk onderzoek, de ziektegeschiedenis en de huidtest te bundelen kan de DA met enige zekerheid de

oorzaak van de klachten vaststellen en de behandeling bespreken.

3. Soorten allergieŽn.

De meest voorkomende oorzaken van allergie zijn:

* inhalatieallergie= atopie,

* voedselallergie (er is een verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie!)

* contactallergie.

Vlooien veroorzaken meer dan 50% van alle allergieŽn. Honden kunnen allergisch zijn aan het vlooienspeeksel. Eťn vlo (het speeksel) kan al hevige jeuk veroorzaken die minstens 14 dagen aanhoudt.

Het is ook belangrijk te weten of de verschijnselen zich eventueel seizoensgebonden voordoen, plaatsgebonden of het hele jaar door.

Indien uw hond bijvoorbeeld gevoelig is voor grasstuifmeel, krijgt hij lichte klachten, maar wanneer het gras is uitgebloeid verdwijnen de klachten vanzelf.

Bij 75 % van de honden treden de verschijnselen op beneden de drie jaar.

Is de hond bijv. allergisch voor huidschilfers, huisstof, wol, planten enz. kunnen deze een heel jaar lang symptomen geven.

3.1. Inhalatieallergie.

De bekendste allergenen zijn pollen (stuifmeel van bloeiend gras), haarsprays en luchtverfrissers, rook van geurkaarsen, sigaren en sigaretten, schimmels, huisstof, huisstofmijt, stro-, hooi- of meelmijt.

Deze inhalatieallergie wordt "atopie" genoemd en veroorzaakt allergische dermatitis. Het is een allergisch reageren op het inademen van bovengenoemde allergenen. Meestal hebben jonge honden er last van (beneden de drie jaar) en zijn bepaalde rassen gevoeliger dan andere zoals de West Highland TerriŽr, de Shar pei, de Dalmatische honden, Duitse herders, Labrador retrievers, Golden retrievers, Schautzers Ö .

De symptomen ontstaan dan meestal thv. de ademhalingswegen en zeker ook op de huid: de jeuk.

3.2. Voedselallergie.

Soms kan een hond bepaalde reacties vertonen op diervoedingsmiddelen. Dit komt de laatste jaren steeds vaker voor, van welk merk of van welke samenstelling het voedsel ook is. De grootste boosdoeners blijven de conserveringsmiddelen en kleurstoffen, die door het lichaamseigen afweersysteem zeer heftig worden afgewezen.

Wanneer er een verbetering optreedt na het overschakelen op een ander merk voeding, kan de oorzaak ook een voedingsintolerantie zijn.

Om het verschil te onderkennen: geven we de hond een 9 weken een hypoallergeen dieet, op doktersadvies.

We geven de hond dan voedingseiwitten waar hij nog niet eerder in contact is mee geweest. Bijv. lam, konijn,schaap of wild.

Stap voor stap wordt dan voeding toegediend tot er een stof bijkomt waarop de hond wel reageert.

De testperiode is lang en niet gemakkelijk.

Naast een provocatietest bestaat er nog een bloedtest om vast te stellen voor welk voedingsmiddel de hond overgevoelig is. Maar de betrouwbaarheid van deze test en het nut ervan voor de hond wordt sterk in twijfel getrokken.

Bij een voedingsintolerantie zullen de symptomen zich meer uiten thv. maag-darmstelsel: braken diarree, winderigheid enz.,terwijl bij een echte allergie meer uitgesproken huidaandoeningen vast te stellen zijn.Hoewel beiden ook kunnen samen gaan. U ziet allergie is een moeilijk te stellen diagnose.

VoedselallergieŽn blijven vaak een levenslang probleem. Laat u zeker begeleiden door uw dierenarts.

3.3. Contactallergie.

Het gebruik van eet- en drinkbakken van porselein of geglazuurd aardewerk verkleint de kans op de opname van een allergieveroorzakende stof. Ook het kussen van de hond kan allergische reacties teweegbrengen wanneer deze bestaat uit bepaalde kunstvezels. Maar ook tapijten in de woonkamer van wol kunnen een contactallergie veroorzaken.

De huid zal dan meestal rood worden op de aanrakingsvlakken: zijnde de buik. Dit is meestal goed te zien omdat de buik veel minder behaard is dan de rest van het lichaam. Maar ook tussen de tenen kan hierdoor jeuk ontstaan.

Verder kunnen alle metalen, bijv. chroom-en nikkelverbindingen, zoals die in kettingen, halsbanden en voederbakken speciale overgevoeligheid allergische reacties veroorzaken.Soms is een vlooienband de boosdoener.

3.4. Insectenbeten.

Een bijen Ė of een wespensteek kan nogal eens voor een acute allergische reactie zorgen. (netelroos)

Bij de hond zien we vaak als gevolg daarvan: gezwollen oogleden, zwelling van de snuit en de oorschelpen. De zwellingen veroorzaken jeuk en pijn. Op de rest van het lichaam kan ook netelroos ontstaan.

Opgepast: na een insectenbeet kan de hond een allergische reactie krijgen met daaropvolgend een allergische shock.

Anafylactische shock genoemd als gevolg van het sterk verwijden van de bloedvaten. Dus altijd uitkijken wanneer je dier gestoken wordt door een bij of een wesp.Ademhalingsmoeilijkheden (door zwelling van het strottenhoofd), gezwollen hoofd (oedeem), flauwte, keelgeluiden wijzen op shock. Dringend DA raadplegen.

3.5. Stofwisselingsstoornissen.

Ik houd eraan om ook even de stofwisselingsstoornissen aan te halen die ergens in het lichaam het normale verloop in de war brengen. Op die manier kan deze stoornis het afweersysteem aanzetten overdreven te reageren op bepaalde stoffen.

3.6. Complicaties.

BacteriŽle huidinfectie, ook pyoderma genoemd is de bekendste complicatie van allergische huidaandoeningen.

De hond heeft normaal gezien een bepaalde hoeveelheid onschadelijke bacteriŽn op de huid zitten die de infecties bestrijden. Soms vermenigvuldigen deze bacteriŽn zich zodat de hond er last van krijgt.

Wanneer de huid een allergische reactie vertoont, de hond duidelijk gekrabd heeft, krijgen bijvoorbeeld die bacteriŽn de kans zich te nestelen in een voor hen zeer goed milieu.Ze gaan dan vermeerderen en dan ook meteen infecties veroorzaken.

Wanneer er zich een bacteriŽle huidinfectie voordoet zal de DA een huidmonster nemen om vast te stellen welke bacterie de pyoderma veroorzaakt.

3.6.1. Homeopathische behandeling van pyodermie

Bij ernstige pyodermie, waarbij de stafylokokken oorzaak zijn (zie onderzoek DA)

De symptomen zijn:

* gezwollen neusrug,

* gezwollen oogleden

* gezwollen oren

De aangetaste plekken zijn bezaaid met pukkels waaruit bloed en of etter kan vloeien. Er is pijn en dus overgevoelig voor aanraken. Warmte verergert de klachten. Vaak zijn ook de lymfeklieren in de hals en voor het schouderblad sterk gezwollen. De lichaams-temperatuur is verhoogd.

Hier geeft men eveneens Apis mellifica 3X daags 1 dosis (voor een jonge pup), of Apis mellifica D30, 1X daags 1 dosis gedurende 6-8 weken (voor een oudere hond).

 

Bij pyodermie, is er sprake van een bacteriŽle infectie geven we de eerste twee weken Echinacea purpurea oertinctuur bij (1X 5 druppels daags)

Om de hond te desensibiliseren voor de stafylokokken geven we Staphylococcinum D30 2X per week 5 korrels, gedurende minstens 2-3 maanden

4. Behandeling van allergie.

Na een duidelijke diagnose door middel van lichamelijk onderzoek, anamnese (voorgeschiedenis) bloedonderzoek en huidtest wordt de diagnose allergie gesteld.

4.1. Hyposensibilisatie.

Is de beste aanpak tegen allergieŽn voor stoffen die moeilijk te vermijden zijn zoals stuifmeel, (pollen), en schimmels.

Hierdoor wordt de hond minder gevoelig voor een allergeen. De hond krijgt gedurende een bepaalde tijd iedere week een injectie van een kleine hoeveelheid van het desbetreffende allergeen. Door de hoeveelheid langzaam te verhogen kan het lichaam gestimuleerd worden immuniteit tegen het desbetreffende allergeen op te bouwen. Dus het lichaam reageert niet meer overdreven op de stof.

4.2. Natuurgeneeskundige behandeling: homeopathie

4.2.1. Inwendig gebruik.

In zeer acute gevallen zoals bij een allergische reactie op een wespen of bijensteek: geeft men

* Apis mellifica D6 3X 1 dosis gedurende 7 dagen (blijven uitkijken voor shock!)

* 1 dosis= 5 -10 druppels of 2 granules voor de kleine tot grotere hond

* Sulfur D6/D12: basisimiddel.

* Rhus Tox bij niet kunnen stil blijven, bewegingsdrang (heftige jeuk)

* Cutis suis D8: bij huidbeschadigingen, etterige puisten

* Acidum formicidum D12: bij rode, jeukende huid, onrust

* Pulsatilla D12: allergie na hormoonbehandeling

* Thuja D6: bij allergische reacties na vaccinaties en ter voorkoming van allergische reactieís na vaccinatie

* Acidum arsenicosum D30: bij hevige jeuk, openspringende etterige puisten, uitputting

* Histaminicum D30: bij chronische allergie

* Urtica urens D4: bij hevige jeuk, acute allergie

* Arsenicum D30: bij hevige jeuk, rode huid

* Cardiospermum D6: bij contactallergie

* Mucosa compositum: bij irritaties van de slijmvliezen (ogen neus, keelholte)

 

4.2.2.Uitwendig gebruik.

* Carcispermum-zalf

* Tea-tree-olie (uitwendig)

* Echinacea-zalf

4.3. Kruidentherapie

Chinese kruidenformules die kunnen helpen zijn

* Scutellaria, Tribulus,

* Anemarrhena

* Capillaris

* Perenterol, symbioflor of Hylak forte: ter gezondmaking van de darm.

4.4. Acupunctuur

Kan jeuk en ontstekingen verminderen.

4.5. Aanvullende behandelingen.

Vitamine C in hoge doses werkt als een antihistamine en onderdrukt dus eventuele jeuk. Een dagelijkse hoeveelheid van 1000 mg wordt aanbevolen.

Nadelen: kan abortussen provoceren, bloedingen, maaglast, nierstenen.

Toevoeging van vit B complex aan het dagelijkse voer is ook nuttig.

5. Klassieke geneeskunde

Maakt gebruik van het desensibiliseren. Maar vaak wordt ook cortisone toegediend om de jeuk te onderdrukken, te ontzwellen.

Antibiotica zal worden gegeven als er secundaire infecties aanwezig zijn.

6. HygiŽnische tips.

Wanneer uw hond ontzettend veel jeuk heeft, kan het spoelen met een nat washandje gedrenkt in een bad met koud water en havermout soelaas bieden.

Er bestaan in de handel hypoallergene shampoos op basis van havermout.

Inwrijven met vochtinbrengende crŤmes met AloŽ Vera en alfa keri kunnen helpen de huidirritatie te verminderen.

Supplementen van essentiŽle vetzuren (omega3 en 6), zink en vitamines A, C en E helpen bij een droge en schilferige huid. (oorzaak laten nakijken !)

Bij de DA kunt u zich laten adviseren wat het effectiefste middel is om vlooien te bestrijden. Daarmee voorkomt u een eventuele vlooienallergie.

Zeer waardevolle tip van een gerenommeerde herborist: Dit is een middeltje om altijd in huis te hebben.

Het kan gebruikt worden als eerste hulp middel bij jeuk veroorzaakt door allergieŽn maar ook door schimmels, mijtenÖ .

Neem een fles donkere rode wijn, liefst een Bulgaarse caubernet, Neem daar ťťn glas uit en vul de fles verder op met selderstelen en bladeren. Laat drie uur trekken.

Spoel met een washandje de jeukende plaatsen. Helpt voor mens en dier.

 

Overgenomen van Honden Portaal

Wij van 4ever Wolfhounds adviseren om niet zelf aan het experimenteren te gaan, maar om te overleggen met een dierenarts gespecialiseerd in homeopathie